Вербна неділя 2024. Як правильно провести це велике свято, та яку молитву слід читати

Вербна неділя — це релігійне свято, яке називають також Вхід Господній до Єрусалима. Його дата визначається в залежності від дати Великодня, тому кожного року вона є різною. У 2024 році Вербна неділя припадає на 28 квітня. Цього дня, який є днем після суворої неділі Великого посту, православні християни можуть трохи послабити свої постові обмеження, дозволяючи собі вживати рибу та морепродукти, рослинну олію та гарячі страви. Також дозволяється один келих вина.

Походження свята

Вербна неділя відзначає входження Ісуса Христа до Єрусалима, події, які були описані у Святому Письмі. Цього дня він воскресив Лазаря в Віфанії, який помер кілька днів перед цим. Багато людей були свідками цього дива і швидко рознесли звістку про це. Коли Ісус прибув до Єрусалима, люди знали про нього і з радістю вітали його, співаючи пісні та кидаючи під його ноги пальмові гілля та квіти. Цей день став запам’ятований і святкується донині як Вербна неділя.

Свято отримало свою назву «Вербна неділя» через те, що в Україні використовували вербові гілки замість пальмових гілок, які не ростуть на цій території. Коли православні свята прийшли до Київської Русі, вирішили замінити пальмові гілки вербовими, які були ближчі до наших предків. Хоча офіційно свято називається Вхід Господній до Єрусалима, воно залишається відомим як Вербна неділя.

Символізм та звичаї Вербної неділі

Люди віддавна вірили в цілющу силу верби, тому наші предки часто садили її поруч з криницями та будинками, щоб вона очищала воду і захищала від негативних енергій. Під час освячення вербної гілочки у церкві, нею махали у бік хмар, щоб очистити небо і відганяти негоду.

Гілочки після освячення несли не лише додому, а й клали до курятників, вуликів, хлівів, вірячи, що це захистить домашніх тварин від захворювань.

Після свята вербу зберігали до наступного року, а її гілочки використовували для розмальовування печей, де пізніше випікали паски на Великдень.

Наші предки любили залишати освячену вербу в куточках хати, доки вона не засохла. Вірячи в її цілющу силу, легенько били себе та своїх родичів гілочками, промовляючи: «Не я б’ю, верба б’є, за тиждень Великдень, на здоров’я, красу та захист». Маленьких дітей купали у відварі з верби, щоб вони залишалися здоровими.

На свято також випікали святкові хлібці. В невеликі буханці обов’язково кладуть шишки верби, а потім ці вироби згодовують худобі, щоб вона була здоровою.

Традиційно гілочки верби, які освячують на Вербну неділю, збирають напередодні, в Лазареву суботу. Обов’язково йдуть на світанку та вибирають молоде дерево без пошкоджень.

Прикмети

Якщо в день Вербної неділі будуть заморозки, то можна очікувати врожайність фруктів у цьому році.

Якщо немає вітру і сонячний день, то це може означати тепле літо. Але сильний вітер свідчить про те, що цього літа очікується часта зміна погодних умов.

Якщо з’їсти шматочок освяченої верби, то вірять, що це принесе успіх у будь-якій справі.

Якщо в день Вербної неділі йтиме дощ, то можна очікувати врожайний рік. А мороз означає, що ярові культури будуть врожайними.

Що не варто робити у цей день

У Вербну неділю, згідно з віруваннями церкви, не рекомендується працювати та займатися домашніми справами. Зокрема, дівчатам не дозволяється вести рукоділля, а краще заздалегідь приготувати їжу на суботу ввечері, щоб у неділю не виконувати ніяких повсякденних справ. У минулому ця заборона також стосувалася випікання святкових хлібців. Наші предки вважали, що будь-яка праця в цей день може накликати біду. Нагадаємо, що в цей період триває Великий піст, тому заборонено їсти продукти тваринного походження.

Сильна молитва на Вербну неділю

На Вербну неділю заведено читати молитву на захист дітей:

Всемогутній Боже, вручаю своїх дітей Твоїй могучій опіці й охороні! Охорони їх, Господи, від усього, що може завдати шкоди їхньому здоров’ю або наразити їх на небезпеку смерті. Але передовсім молю Тебе, найліпший Отче, охорони їх від небезпек, що загрожують їхній душі.

Відвертай, Боже, своєю всемогучою рукою від моїх дітей усе те, що може мати лихий вплив на їхнє невинне серце або статися для них нагодою до злого. Охорони, Боже, моїх діточок від гріха! Пошли, молю Тебе, своїх святих Ангелів, щоб стерегли їх на дорозі життя.

Всемогутній Боже й Отче, переведи щасливо моїх дітей через всі земні небезпеки та бурі і дай, щоб вони щасливо дійшли до пристані спасіння. Амінь.

Сподобалася стаття? Поділіться з друзями!