Чому люди у православних храмах стоять, а у католицьких сидять. Варто знати усім християнам

У минулі часи більшість питань у житті людей вирішувала церква. У 1054 році церкви розділилися.Папі Римському підкорилася західна, а на східній почав правити візантійський патріарх.

У православ’ї та католицизмі майже немає відмінності. Обидві віри визнають обряди кожної з віросповідань. У православній вірі зараховується хрещення католика, так само і у католиків. Так само можна проводити обряд причастя в обох церквах з різною конфесією.

Які відмінності між цими вірами?

Православні християни не вірять у непорочне зачаття Діви Марії, а католики навпаки. Католики стверджують, що Богородицю було звільнено від гріха первородства, коли народився Христос.

Ці дві віри мають різні погляди на Трійцю. Православні вірять у 3 рівні іпостаті Бога, а католики вірять, що Святий Дух походить від Бога Отця та від Сина.

Католики вірять, що всі люди попадають у рай після своєї смерті. Але грішні люди все одно спочатку потрапляють у пекло, потім очищаються у чистилищі, й вирушають до раю. Парафіяни вірять, що всі грішники відправляються у пекло.

Католики хрестяться 2 пальцями, а 3 затискають. Ці 2 пальці означають дві сутності Христа, божественна та людська. 3 пальці означають Трійцю. Хоча різниця не дуже принципова з християнами. Християни затискають 2 пальці, а складається 3.

У католиків головним священнослужителем вважають Пару Римського, його вважають намісником Бога землі. Але православні стверджують, що людина з гріхом не має права мати такий статус.

Чому у церкві представники католицької віри сидять, а православні стоять?

Все відбувається через те, що деякі служби можуть тривати дуже багато часу, й не кожна людина може витримати таке навантаження. Довго триває служба на Різдво та на свято Великодня.

До IV століття представники християнства Східної церкви завжди молилися у сидячому положенні. Деякі сиділи на лавках, а деякі — на підлозі.

Потім, у монастирях ченці та священники проводили всю службу на ногах, вони ставили себе у приклад іншим. Після цього всі служби проводилися стоячи.

У наш час у церквах та храмах є невелика кількість лавок, на яких можуть сидіти літні та хворі люди. Але навіть вони намагаються стояти на службі.

Парафіяни вважають, що молитву потрібно читати стоячи, бо такими діями вони тягнуться до Всевишнього. У положенні сидячі, здається враження, що людина чекає поки Він спуститься до людей. Якщо людина молиться стоячи, значить вона вже здійснює подвиг. Якщо читати молитви сидячі, вас будуть вважати обжерливою людиною.

Католики стверджують, що молитви потрібно читати у сидячому положенні.

Таким чином людина зможе розслабитися та подумати про Всевишнього. Католики контактують з Богом за допомогою мозку та душі. Тіло не повинно відволікати людину від молитви.

Коли католики читають Євангеліє, вони встають, щоб віддячити.

Що до сидіння чи стояння, то католики та православні звертають на це дуже багато уваги.

А взагалі, людина повинна сама для себе вирішити, як їй зручно молитися та звертатися до Бога. Не треба піддаватися тиску, оподаткуванню, формалізуванню, бо ви просто потрапите у бюрократію. Всевишній навряд би вигадав бюрократію, таке можуть робити тільки люди.

Сподобалася стаття? Поділіться з друзями!